Tänä päivänä eri painotekniikoita niin tekstiileille kuin kovillekin pinnoille on useita. Jokaista näistä tekniikoista ylistetään vuolaasti, mutta sille on syynsä miksi tapoja on niin monia.

Silkkipainanta on yksi vanhimmista ja silti edelleen parhaista tekniikoista. Silkkipainannassa väri painetaan seulakankaan lävitse suoraan kankaaseen. Väreinä voidaan käyttää vesiliukoisia tai muovipohjaisia maaleja hieman käyttötarkoituksesta riippuen. Painettu kuva säilyy erittäin hyvin ja kestää monesti jopa pidempään hyvänä kuin itse tekstiili. Silkkipainannassa on rajallinen määrä eri värejä käytettävissä, yleensä 1-4 eri väriä per painotyö. Tämä johtuu siitä, että jokaista väriä varten valmistetaan oma seulakangas.

DTG-painanta on itseasiassa tulostustekniikka. Siinä kuva tulostetaan suoraan kankaaseen. Etuina on pienempi kustannus yksittäiskappaleiden teossa ja käytössä oleva laajempi värimaailma. Kuvista saadaan hyvin tarkkoja, mutta kestävyys on merkittävästi heikompi kuin esimerkiksi silkkipainolla tehtynä.

Sublimaatiopainanta perustuu erikoisväreihin ja siirtokalvoihin, joissa kiinteä väri kuumennetaan samalla kun kuvaa prässätään voimalla painatettavaa kappaletta vasten. Kuumentuessa väri kaasuuntuu ja siirtyy painettavaan kappaleeseen. Tekniikka soveltuu myös tekstiileihin, joskin tekstiilin on tällöin oltava mahdollisimman suurilta osin valkoista keinokuitua. Käytännössä tekniikka on parhaimmillaan painaessa kovia pintoja kuten mukeja, laseja, paperia tai vastaavaa. Myös jotkin tekstiilit kuten 100% polyesteri päähineet soveltuvat tähän hyvin.

Siirtokalvolla kuvan siirtäminen kohteeseen on ehkä enemmän harrastajakäyttöön soveltuva tapa, jossa voidaan tulostaa kuva siirtopaperille ja siitä lämmöllä siirtää se tekstiiliin. Myös tulostamaton osa kalvosta jää näkymään tekstiilissä eikä kuva tule kestämään pesuja kovinkaan hyvin.

Brodeeraus ei ole lainkaan painotekniikka, mutta ehdottomasti mainitsemisen arvoinen. Brodeerauksessa kuvio ommellaan pienillä tiheillä tikkauksilla kankaaseen. Hyvin kestävä tulos, joskin jättää aina kohokuvion joka ei aina ole toivottua. Brodeerauksissa on yleensä käytettävissä 4-8 väriä per työ.


Meillä käytetään ensisijaisesti silkkipainotekniikkaa sekä sublimaatiota, koska nämä kaksi tarjoavat kaikkein kestävimmät tulokset. Tekstiilit painamme normaalisti aina silkkipainannalla, mutta erityistapauksissa myös sublimaatiota voidaan käyttää mikäli tekstiilin materiaali sen sallii. Parhaillaan sublimaatio on kuitenkin nimenomaan astioissa, koriste-esineissä ja vastaavissa kovapintaisissa materiaaleissa johon sitä meillä käytetään.

DTG-painantaa meillä ei ole tarjolla nyt, eikä todennäköisesti tulevaisuudessakaan, sillä haluamme panostaa nimenomaan kestävään kulutukseen. Helppoutensa vuoksi viimeaikoina suosiota saaneet DTG- ja siirtokalvoprintit edustavat tässä toista ääripäätä. Kuva saattaa alkaa rapistua jo muutaman pesukerran jälkeen ja alkujaan hieno tuotos jää käyttökelvottomaksi kohtuuttoman nopeasti.

Vertailun vuoksi vielä hieman kaappien perältä kaivuuta. Kuvan vasen paita on noin 20 vuotta vanha, paljon käytetty ja tuhottoman monta kertaa pesty, kuten huomaa sen kankaan haalenneesta väristä (ja kainaloon tulleesta reiästä). Oikeanpuoleinen paita on muutaman kuukauden vanha, vain muutamia kertoja käytetty ja pesty. Molempien kuvat olivat alkujaan suurinpiirtein yhtä kirkkaita kun nyt oikeanpuoleista kuvaa ei paljaalla silmällä edes juuri näe, kamera hieman tuo sen paremmin esille. Tarvitseeko kertoa kumpi on silkkipainotekniikalla ja kumpi tulostettu kuva?

Kuvien kunnia kuuluu joillekin aivan muille kuin meille, mutta valitettavasti 20 vuoden jälkeen ei muistikyky osaa enää antaa krediittejä hyvin työnsä tehneelle painajalle.